Prevajanje hrvaščina – slovenščina … Res mačji kašelj?

Živimo v času, ko se v šolah učijo/mo vseh mogočih svetovnih jezikov, jeziki bivše Juge pa so kljub geografski in zgodovinski bližini in povezanosti kar nekako pozabljeni. Zanje namreč pogosto ni možnosti, če pa le-ta je, pa ni interesa. Zato ne preseneča dejstvo, da kljub neznanju in slabemu razumevanju danes marsikdo trdi, da obvlada sosednjo hrvaščino in da mu prevajanje hrvaščina – slovenščina in obratno ne povzroča težav.

Prevajanje

Prevajanje hrvaščina


No, temu ni tako!

Prevajanje prepustite strokovnjakom

Če sami niste »native speaker« ali če za sabo nimate strokovne podlage iz različnih tečajev, ko gre za prevajanje iz hrvaščine v slovenščino, tega prepustite raje strokovnjakom, ki so za to usposobljeni in bodo svoje delo naredili brezhibno in »jeziku prijazno«. S tem mislim predvsem na različne zmazke, ki jih lahko večkrat zasledimo na različnih spletni straneh kot rezultat površnega prevoda nepoznavalcev in ki so se žal izmaknili budnemu očesu prevajalca.

Par nasvetov, kako izbrati strokovnjaka za prevajanje hrvaščina – slovenščina

Ker je vsak jezik edinstven in ima fraze in sklope besed, ki bi znali v primeru dobesednega prevoda v drug jezik prinesti popolnoma drugačen rezultat, pa morajo biti pri prevajanju iz hrvaščine pozorni tudi prevajalci sami.

Strokovnost in doslednost vašega prevajalca iz oz. v hrvaščino oz. izbrane prevajalske agencije lahko preverite s pomočjo naslednjih točk:

  • Bodite pozorni na zahtevano izobrazbo – diplomirani prevajalec hrvaščine, prof. hrvaščine oz. lahko tudi obratno, če gre za strokovnjaka iz Hrvaške.
  • Preverite sloves, izkušnje in reference prevajalske agencije oz. samostojnega prevajalca.
  • Ne nasedajte lažnim ponudbam, ki ponujajo prevajanje hrvaščina – slovenščina že za par evrov – malo denarja, malo muzike bi rekli naši starši.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Prevajanje v srbščino in hrvaščino, zna to res čisto vsak? | Prevajanje Hrvaščina, Srbščina - 11/01/2011

    […] prevajanje hrvaščina je potrebno imeti strokoven pristop, posebej kar se tiče poslovnih dokumentov. In pa pri […]

Leave a Reply

Spletna stran v2