Prodaja nepremičnine – mala malica ali trd oreh?

Je pred vami prodaja nepremičnine, pa ne veste, na kaj vse morate biti pozorni, kakšne so zahteve in kako poteka sama prodaja le-te?

Nepremičnine Prodaja

Nepremičnine

Da bi se izognili težavam, do katerih lahko pride, smo za vas pripravili par nasvetov, da bo vaša prodaja potekala karseda tekoče.

Prodajati sami ali poiskati pomoč nepremičninskega posrednika?

Prva stvar, ki se je morate zavedati, ko gre za prodajo nepremičnine, je pozorno spremljanje trga le-teh in prilagajanje vaše cene ponudbi in povpraševanju.  Če prodajate nepremičnino, ki ste jo podedovali, morate biti še posebej pozorni na možnost ostalih dedičev ali solastnikov. Nujno je namreč potrebno pridobiti vsa zahtevana soglasja. Zavedati se morate tudi dejstva, da vam bodo klici potencialnih kupcev in kasnejši ogledi vaše nepremičnine vzeli kar precej časa. In ravno zaradi tega razloga se veliko ljudi odloči za posredništvo, ki ga nudijo nepremičninske agencije.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri nepremičninske agencije?

Ste ugotovili, da vam zaradi preveč delovnih obveznosti in/ali oddaljenosti vaše nepremičnine ne bo uspelo izpeljati  prodaje tako, kot je treba? Nič zato, na trgu namreč kar mrgoli nepremičninskih agencij, ki bodo prodajo nepremičnine izpeljale namesto vas. Honorar, ki ga zahtevajo, se ponavadi giblje v okviru 4 % od vrednosti same nepremičnine.

Pri izbiri nepremičninske agencije upoštevajte naslednje:

  • Pozorno preučite vse najdene agencije – osredotočite se predvsem na njihove reference, usposobljenost in certifikate zaposlenih.
  • Skupaj določite ceno nepremičnine in velikost honorarja, ki bo pripadel agenciji.
  • Izberite medije, v katerih bo prodaja nepremičnine oglaševana – če gre za večji objekt, lahko oglašujete tudi na televiziji, seveda če vam to dopuščajo denarna sredstva.
  • Dobro preglejte pogodbo – ne pozabite na drobni tisk!

In še zadnji napotek … Vsako spremembo ali dodatno zahtevo sporočite v pisni obliki, da se izognete neljubim zapletom.

Nesporazum je najpogostejša oblika človeškega komuniciranja (neznani avtor)bodite izjema!

No comments yet.

Leave a Reply

Spletna stran v2