Menopavza – pogumen korak naprej ali strah pred novim?

Sam izraz menopavza označuje tisto obdobje pri ženskah, ko le-te trajno izgubijo menstruacijo in njihovi jajčniki prenehajo delovati.

Menopavza

Menopavza via iStockphoto

Menopavzo določimo takrat, ko ženski izostane menstruacija najmanj eno leto, kar pomeni, da jo določamo retrogardno. Čas pred menopavzo, ko se pričnejo pojavljati znaki za nastop le-te, imenujemo klimakterij. Z njim ženske obrnejo nov list v življenju in pričnejo popolnoma novo poglavje. V klimakteriju se pri ženskah izteče čas plodnosti in začne novo obdobje – menopavza. Lahko se zgodi, da ta nastopi kar naenkrat, brez prehodnega klimakterija. Nastop menopavze na tak način je lahko posledica operativnega posega, slabost pa je, da v takih primerih simptomi nastopijo sunkovito in naenkrat. Bližanje menopavze je za večino žensk pravšnji čas, da se soočijo same s sabo – s svojimi uspehi, cilji, ki so jih in ki jih še želijo doseči, ter željami.

Simptomi, po katerih prepoznamo menopavzo

Menopavza kot posledica naravnega odzivanja telesa na staranje lahko nastopi že kmalu po 40. letu, povprečno pa vanjo stopijo ženske v 48. letu starosti. Poleg običajnih simptomov, kot so motnje v menstrualnem ciklusu, ki jih spremljajo neredne, boleče, šibke ali močne menstruacije, se lahko pojavijo tudi drugi simptomi, med katerimi so najpogostejši nespečnost, vročinski oblivi, potenje, nerazpoloženost, anksioznost itd. Določeni simptomi se lahko pojavijo tudi po nastopu menopavze, npr. nezadostno vlaženje nožnice, kar povzroča pekoče in boleče spolne odnose, težave z zadrževanjem urina … Največje zdravstveno tveganje v menopavzi pa povzroča osteoporoza, pri kateri gre za zmanjšanje kostne gostote.

Imejte se rade

Vse zgoraj naštete simptome in težave, ki jih povzroča menopavza, boste z lahkoto premagale, če boste skrbele zase in za svoje telo. To pomeni zdravo prehrano, dosti gibanja in kvalitetne medosebne odnose. Zaupajte svoje strahove partnerju – včasih je pogovor najboljše zdravilo.

No comments yet.

Leave a Reply

Spletna stran v2