Alkoholizem in depresija

Velikokrat povezujemo pojem alkoholizem z depresijo. Koliko pa je resnične povezave med alkoholizmom in depresijo?

Alkohol, droga, depresija

Depresija


Alkoholizem je motnja, ki ima veliko skupnih simptomov in znakov kot depresija. Čeprav smo ob zaužitju alkohola na začetku večinoma »dobre volje« je alkohol droga, ki povzroča depresijo.

Čeprav so raziskave pokazale da depresija dejansko povzroča oziroma vodi v alkoholizem, se obe motnji velikokrat istočasno pojavljata pri bolniku. Trideset do petdeset odstotkov alkoholikov v določenem trenutku istočasno trpi za posledicami hujše oblike depresije.

Kaj morate vedeti o alkoholizmu in depresiji?

Če sta se pojava v vaši družini, tako alkoholizem kot depresija že pojavljala pri prejšnjih generacijah potem predstavljate osebo s povečanim tveganjem za razvoj ene ali druge bolezni. Alkoholizem se lahko kljub zdravljenju ponovi pri osebah, ki trpijo za depresijo. Simptomi depresije alkoholikov so najbolj opazni, ko ta oseba  začasno preneha s pitjem. Posebno pozorni moramo zato biti med zdravljenjem alkoholikov saj zaradi posledic depresije lahko odstopijo od zdravljenja oziroma ponovno pričnejo s pitjem alkohola. Simptomi depresije pri abstinenci se močno zmanjšajo po treh do štirih tednih po prenehanju pitja alkohola. Oseba, ki trpi za hujšo obliko depresije in je poleg tega še nagnjena k alkoholizmu predstavlja resno tveganje za svoje zdravje. Oseba, ki zlorablja alkohol kot drogo in trpi za posledicami depresije je zelo impulzivna, kar v določenih trenutkih lahko močno poveča možnosti za storitev samomora ali lahko vodi do kakršnegakoli drugega načina s katerim oseba prizadene sebe ali morda celo ogrozi svoje bližnje. Že sam alkohol zamegli presojo, v kombinaciji z depresijo pa zna biti izredno nevaren.

Zaradi tovrstnih tveganj je potrebno ljudem, ki trpijo zaradi depresije in zlorabe alkohola nuditi takojšnjo strokovno ali zdravniško pomoč.

No comments yet.

Leave a Reply

Spletna stran v2